Árfolyam   |  
Hasznos   |   Kedvezmények   |   Hírlevél   |   Prospektus   |   Elérhetőségeink   |   Viszonteladóink   |   Viszonteladóknak
Egyiptom
FŐOLDAL EGYIPTOM JORDÁNIA IZRAEL CIPRUS TÖRÖKORSZÁG GÖRÖGORSZÁG MALLORCA THAIFÖLD KÖRUTAK
Repülőjegy foglalás
Prospektus
TANÁCSRA VAN SZÜKSÉGE?
Kérje INGYENES segítségünket!
Adja meg telefonszámát, INGYEN visszahívjuk!
Válasszon országot!
Válasszon régiót!
Válasszon szállodát!
Mikor szeretne utazni?
Kérdései:
Honnan hallott irodánkról?

Ingyenes értesítőt kérek az akciókról!
ELKÜLD!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Egyéb leíró oldalakHasznos információkTörténelem és városokEgyiptomTÖRTÉNELEM ÉS VÁROSOK

KAIRÓ: A város - ahol több mint 1000 minaret található - különböző korok egyvelegét tükrözi, kiindulva a fáraók korabeli egyiptomi jellemzőitől egészen a görögkeleti, keresztény, iszlám és végül a mai Egyiptom tulajdonságáig. Kairót gyönyörű emlékművek és épületek otthonának, illetve különböző kultúrák olvasztótégelyének tekintik. Kairót az arab uralom idején alapították. Az arabok 642 körül szállták meg Egyiptomot. Közel 20 milliós lakosságával a világ egyik legnépesebb városa, míg Afrikában és Közel-Keleten Kairó a legsűrűbben lakott város. A Kairón keresztülhaladó Nílus különleges bájt és szépséget kölcsönöz a városnak.


ALEXANDRIA: A "Földközi-tenger gyöngyszeme"-ként ismert Alexandriát Nagy Sándor alapította Kr.e. 332-ben, egyiptomi birodalma fővárosaként. Az elkövetkezendő hét évszázadban Alexandria állt a görög-római civilizáció előterében, helyet biztosítva az ókori világ legnagyobb könyvtárának, mely az ősi időkben az oktatás központjának számított. A híres alexandriai könyvtár megépítése mellett Ptolemaiosz elrendelte az - ókori világ 7 csodája közt számon tartott - pharoszi világítótorony megépítését is. Alexandria, ez a szelíd, kellemes éghajlattal és hosszan elnyúló, fehér homokos tengerparttal megáldott város nemcsak Egyiptom második legnagyobb városa, de fő tengeri kikötője is egyben. Kairótól kb. 240 km-re észak-nyugatra található ez a mediterrán hangulatú város, mely oly sokáig volt befogadója a dél-európai és közel-keleti bevándorló népeknek. Az éjszakai klubok, teraszos kávézók és éttermek nemzetközi egyvelege - melyek a tengerparti úton sorakoznak - mind emlékeztetői Alexandria mai történetének. A második világháború előtt a franciák, görögök, törökök, angolok és olaszok alkották a lakosság nagy részét, rányomva bélyegüket Alexandria légkörére és építészetére.


LUXOR: Elnevezését - "Száz kapujú Théba" - Homérosztól a görög költőtől és filozófustól kapta. Ez a város volt a hatalom központja majdnem 1500 évig. Luxor, mely arabul "palotákat" jelent, lenyűgöző templomoknak és síroknak gazdag sorát tárja elénk. A 7. század idején, időszámításunk előtt 2700 évvel az asszírok megszállták Egyiptomot és lerombolták Théba városát. Mai korok "megszállói" a látogatók, akik gyakran érkeznek nílusi hajókon, hogy lássák a maradványait egy igazán lenyűgöző civilizációnak. Luxor határain belül található az ókori világ néhány legnagyszerűbb műemléke. A keleti parton találhatók a luxori és a karnaki templomok, valamint a Luxor Múzeum, melyben a helyi műemlékek gyűjteményével ismerkedhetünk meg. A nyugati parton található a Királyok és Királynők Völgye, Hatsepszut fáraónő temploma, valamint a Memnon kolosszusok.


ASSZUÁN: A Kairótól mintegy 900 km-re délre fekvő Asszuán városa már hosszú ideje "Afrika kapujaként" ismert. Szépségének nagy részét a Nílusnak köszönheti - mely átszeli a várost - valamint buja szigeteinek, mint például az Elaphantine sziget. A sziget Asszuán egyik legősibb lakott települései közé tartozik, illetve ez volt az istentiszteletek egyik fő központja a fáraók korában. Asszuántól délre fekszik a Nasszer-tó, egy hatalmas víztározó, a világ legnagyobb mesterséges tava, melyet 1960 és 1971 között hoztak létre. A munkálatok miatt sok környékbeli templom került veszélybe, melyeket az UNESCO segítségével áttelepítettek. Ezek közül a legjelentősebbek a Philae-, a Kalabsha-, valamint az Abu Simbel-templom. A város látnivalói közé tartozik még a Befejezetlen Obeliszk, a Núbiai Múzeum és a botanikus kert, amit Lord Kitchener-szigetnek is neveznek.


EDFU: Edfu egy meglehetősen nagy város Asszuán tartományban, ami az ősi város dombja fölé épült. A települést, ami itt állt, Djeba-nak hívták. Hóruszt (az idősebbet) imádták itt. Később a görögök a várost Apollinopolisz Magnának keresztelték, akik Apollóval azonosították Hórusz nappal kapcsolatos megjelenítését. A mítosz szerint Hórusz itt döfte át Széthet a csatározásuk alatt. Az itt imádott Hórusz jellemzői közé tartozott a "Szárnyas Napkorong". Felesége a denderai Hathor volt, az ő éves rituális esküvőjük volt a város legfontosabb ünnepsége.


KOM OMBO: A fáraók korában a nevén kívül nem sokat tudtak a városról. Eredetileg Nebetnek hívták, majd később a görögök keresztelték át Omboszra. Jó néhány korai temetőt találtak ezen a területen, bizonyítva korai benépesedését. Egy ideig ez a város volt a fővárosa Ombit megyének, mivel itt vezetett az útvonal az aranybányából a Keleti Sivatagba és a karaván útvonal Núbiába. Valószínűleg a legnagyobb jólétét a ptolemaioszi időkben élvezte, amikor a hadsereg számára képeztek itt ki afrikai elefántokat. A várost Szobekkel, a krokodilistennel kapcsolták össze (később Hórusszal, az idősebbel) mivel az ősi időkben itt, a folyó kanyarulatában volt a krokodilok kedvenc sütkérezési helye. Manapság a város cukorgyáráról és cukorkereskedelméről híres.


LÁTNIVALÓK:

KAIRÓ:

Egyiptomi Múzeum: Az Egyiptomi Múzeum a világ egyik legnagyobb múzeumaként számontartott, mely közel 120.000 műremeknek a tárháza, visszamenőleg egészen Kr.e. 5000-ig. Itt található még Tutankhamonnak - sok más fáraó és király között - a híres és csodálatos aranykincs-gyűjteménye. Tényleg az egyik legszebb múzeum, mely megéri a látogatást.


Gízai piramisok: A gízai piramisok területe a Föld azon látnivalói közé tartozik, melynek megtekintését nem szabad elmulasztanunk. Az ókori világ 7 csodájából az egyetlen ma is létező "A nagy piramis", mely lélegzetelállító a maga 2,3 millió kőtömbjével - melyek 1,5-15 tonna közötti súlyúak - a mai napig misztikus titkokat rejt. Szfinx: A Szfinx kíváncsi tekintetével, mely a horizontot kémleli, érezteti velünk az ókori egyiptomiak bölcsességét és nagyságát. Egyetlen kőből készült, mely a kor építészeinek és kőfaragóinak ügyességét dicséri.


Memfisz: (Men Nefer) Jelentése: csodálatos létezésű, mely elnevezés segíthet elképzelni, hogy az ókori Egyiptom első fővárosa hogyan is nézhetett ki csodálatos fehér falaival és lenyűgöző palotáival. Ménész király volt az építtetője az egyesített Egyiptom legelső fővárosának kb. Kr.e. 3100.


Szakkara: A lépcsős piramis épületegyüttes, mely Dzsószer fáraó nevét viseli, lenyűgöző létesítménye a nagy építésznek: Imhotepnek, akit az ókori Egyiptomban az építészet és orvostudomány atyjának tekintettek, s akit később a görögök az orvoslás isteneként tiszteltek. Maga a lépcsős piramis a történelem legelső piramisaként van számon tartva (valójában nem a legelső piramisa a történelemnek), mely példája az ókori Egyiptom építészeti és vallási fejlődésének, valamint élő példája annak is, hogy az ókori egyiptomiak sokkal fejlettebbek voltak, mint az akkor létező bármely más civilizáció. A piramis Kr. e. 2800 körül épült.


A Citadella és Mohamed Ali mecset: A Citadella az egyik jellegzetes pontja Kairónak. Hegyen helyezkedik el, ahonnan letekint az egész városra. Tökéletes választása volt Szaladdinnak (a keresztesekkel vívott háborúk győztesének) ez a hely, mely otthont adott a kormányzásnak Egyiptomban és védelmezte is azt 10 éven át 1172-től 1182-ig. Néhány századdal később, egészen pontosan Kr.u. 1805-ben Mohamed Ali pasa Egyiptom kormányzója lett. Neki köszönhetjük a csodálatos alabástrom mecsetet, mely a Citadella falain belül épült. Noha nem tartozik Kairó legrégebbi mecsetei közé, mégis az egyik legszebbnek tartják rokokó és barokk stílusú díszei, csodás kupolája és minaretjei miatt. Igazán megér egy látogatást.


Szultán Hasszán és El-Refai mecsetek: Szultán Hasszán 4 év alatt építette fel mecsetjét Kr.u. 1360-tól. Nem csak imaházként, de iskolaként is működött, ahol az iszlám vallást oktatták. Lenyűgöző méretei és építészeti stílusa nemcsak Egyiptom, de talán a világ egyik legnagyobb mecsetei közé emeli. A Refai mecsetet a Szuezi csatorna építtetője, Iszmail pasa édesanyja építtette saját és családja sírjaként. Mecsetként is használják, de az egyiptomi történelem utolsó nagy királyai is ide vannak eltemetve: Farouk király, az ő édesapja Fouad király, valamint az utolsó perzsa sah, Reza Pahlavi.


Ó-Kairó: Ó-Kairó egy szabadtéri múzeum gyönyörű mecsetjeivel, templomaival és zsinagógájával. A legimpozánsabbak és jelentősebbek: 1) Szűz Mária függő temploma Az V. században alapították azt a kis szentélyt, amiből a VII. században létrehozták az eredetei templomot. Mindez egy római erődítmény - Babylon - két tornyára épült úgy, hogy a tornyok közötti légüres teret gerendákkal ívelték át. Ezért hívják függő templomnak. 2) Szent Szergiusz temploma Egyiptom legrégebbi templomaként tartják számon, noha építészetileg nem az. A templom alatt található az a barlanglakás, ahol a szent család bujkált egyiptomi menekülésük alatt. Ez a hely később zarándokhely lett, és ezért kapta a templom ezt a megtisztelő címet. 3) Ben Ezra zsinagógája Az egyiptomi zsidó közösség egyik leghíresebb zsinagógája szent hely. A legenda szerint ezen a területen vetette őt partra a víz, itt emelték ki a Nílusból, itt élt. Valamint itt volt az a találkozóhely, ahonnan elindultak a zsidók az újvilág felé, a híres Exodus. A zsinagógában őrzik az egyik legrégebbi Tóra tekercset, mely az V. századból származik.


LUXOR:

Királyok Völgye: A XVIII. dinasztia ideje óta temetkezőhely. Itt a völgyben 62 sír található, de olyanok is léteznek, melyek folyamatos feltárás és felújítás alatt vannak. A királyok trónra kerülésével egy időben kezdték el sírjuk építését. A sírokban a Halottak Könyvéből találhatunk feliratokat, valamint a Kapuk Könyvéből, melyek védelmezték és segítették a királyt átjutni a túlvilági életbe. A falakon védelmező isteneket/istennőket láthatunk, a mennyezeten az égbolt istennőjét. A belépő 3 sír meglátogatására jogosít fel, mely nem tartalmazza a Tutankhamon sír megtekintését (40 LE), melyet 1922-ben találtak meg.


Hatsepszut templom: Hatsepszut volt Egyiptom legjelentősebb királynője. Halotti templomát a Nílus nyugati partjára építtette. A tervezésben ő is részt vett építésze, "Szenmut" mellett, aki 3 szintes lépcsőformára készítette a templomot és a királynő szobraival, és síremlékeivel díszítette. Hatsepszut 22 éves uralkodása alatt kereskedelmi expedíciókat szervezett Punt országba, ami a mai Szomália területe. A templom már nincs olyan jó állapotban, mert a trón örököse, III. Tutmózisz nagy részét megrongáltatta az uralkodó iránt érzett gyűlöletből.


Memnon kolosszusok: Eredetileg III. Amenhotep szobrai, melyeket halotti temploma elé helyeztek. Mai nevét a trójai háborúk hőséről, Memnon-ról kapta. A görög és római világban az a hír járta, hogy a szobrok napkeltekor "énekelnek". A jelenséget valószínűleg a repedéseken át a szabadba távozó felmelegedett levegő okozta. Amióta a szobrokat helyreállították, már nem "énekelnek".


ASSZUÁN:

A gátak: Asszuán területén már a fáraók idejében is létezett gát. Az ivóvíz megőrzése mindig is fontos volt. Később William Wilcox angol mérnök segítségével 1898-tól elkezdték felépíteni a régi gátat, ami asszuáni gránitból készült. A hivatalos megnyitóra 1902-ben került sor. Később a gátat megmagasították, de ez még mindig nem volt elég. 1960-1971 között építették fel a nagy gátat, ezt a hatalmas víztározót, mely kihívás volt a természet ellen. Ennek a 3,6 km hosszú, 111 m magas hatalmas építménynek a talapzata 980 m, a koronája pedig 40 m széles. A gátat a modern építészet mesterművének tartják, környezetvédelmi szempontból ma már azonban vitatott a megépítése.


Befejezetlen Obeliszk: Maga a gránit létezése volt a legfontosabb a fáraók számára Asszuán területén, mivel ez biztosította számukra az alapanyagot a templomaikhoz és obeliszkjeikhez. A lenyűgöző méretű és súlyú Befejezetlen Obeliszk (közel 1168 tonna és 42 m magas) a leglátványosabb a gránitbányában, mely a 18. dinasztia ideje óta maradt itt.


Szigetek: Ezen az elbűvölő túra során a látogatók vitorláshajóval (felukkával) haladnak a Nílus kis gránitszigetei - az Elephantine- és a Kitchener-sziget - körül, mely botanikus kert néven is ismert. A Níluson hajózva távolról megpillantjuk a domb tetején lévő Aga Khán mauzóleumot és a nemesek sírját a folyó nyugati oldalán.


EDFU:

Templom: A Hórusz istennek szentelt templom az egyik legjobb állapotban megmaradt, ptolemaioszi időszakból származó műemlék. Jól tanulmányozható itt az egyiptomi templomok felépítése. Megcsodálható a bejáratot díszítő, sólyom alakban ábrázolt Hórusz isten és a szent bárka makettje is. A belső udvar jobb oldalán a nílóméter található (ez jelezte a Nílus vízállását), bal oldalán pedig a világ legelső képregényét örökítette meg a művész (Hórusz csatája Széth-tel). Magát a templomot a kikötőből lovaskocsival közelíthetik meg a látogatók.


KOM OMBO:

Templom: Az egyetlen ismert templom, melyet két istennek ajánlottak fel: Szobeknek, a krokodilnak és Haroérisznek, a sólyomnak. Görög-római időben készült. Itt látható egy "nílóméter" is, melynek segítségével a papok ki tudták számítani a Nílus éves áradásának mértékét. Az egyetlen ókori kalendárium is itt van felvésve. A templom domborművei is megerősítik azt a feltételezést, miszerint az egyiptomiak végeztek koponyaműtéteket. Ezen kívül négy bebalzsamozott krokodilt is láthatunk itt.

ELÉRHETŐSÉGEINK
Anubis Travel Utazási Iroda  |  1024 Budapest, Kis Rókus utca 1.  |  Telefon: (1) 213-9693, Fax: (1) 201-6994  |  E-mail: info@anubistravel.hu  |  MKEH: U-000186/2002
NYITVA TARTÁS
Hétfő-Péntek: 9:00-18:00  |  Szombat-Vasárnap: Zárva
VISZONTELADÓ PARTNEREINK
Honlapon szereplő helyesírási hibákért, aktualitását vesztett árakért és akciókért, illetve az árkalkulációs program esetleges hibáiért a felelősséget nem vállaljuk. Kizárólag a munkatársaink által visszaigazolt árak tekintendők véglegesnek.
Weboldalunk használata közben megadott, azonosításra alkalmas, személyes adatok begyűjtése és feldolgozása megfelel az érvényes magyar adatvédelmi előírásoknak (1992. évi LXIII. törvény). Adatait bizalmasan kezeljük, harmadik fél számára nem továbbítjuk.
Üdülés, nyaralás, körutazás, utazás, városnézés, városlátogatás, tengerpart, hajóút, hétvége, repülő, repülőjegy, charter, egyptair, repülős út, szállás, hotel, resort, szálloda, akció, last minute, ajánlat, foglalás Egyiptom, Hurghada, Sharm El Sheikh, Kairo, Luxor, El Gouna, Makadi Bay, Nílus, Jordánia, Aqaba, Holt-tenger, Tala Bay, Dead Sea, Marina Plaza, Mina, Dead Sea Spa, Aqaba Gulf, Mövenpick, Days Inn, Sunrise, Beach, Club, Aqua Park, Sea Gull, Sea Star, Steigenberger, Sunny Days, Laguna Vista, Savoy, Oriental, Le Pacha Cataract, Sonesta, Izrael, Szentföld, Szíria, Thaiföld, Phuket, Bangkok
Anubis Travel © 2012 Minden jog fenntartva!  |  Oldaltérkép
Logok VÁLTÁS MOBIL VERZIÓRA
 
Kedves Utasaink!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy irodánkban a mai napon 08:00 és 16:00 óra között ELMŰ karbantartás miatt áramszünet van. Ez idő alatt mind a telefonos, illetve a személyes ügyintézés sajnos szünetelni kényszerül.
Köszönjük megértésüket!

Anubis Travel